Antikitera Batığı, Akdeniz Tarihine Işık Tutuyor
Antikitera batığı, İsviçre Arkeoloji Okulu tarafından 2021-2025 yılları arasında gerçekleştirilen sualtı arkeoloji programında keşfedildi. 2024 yılındaki keşif, teknenin dış kaplamasını oluşturan üç özel ahşap parçanın bulunmasıyla büyük bir öneme sahip. Analizler, bu parçaların karaağaç ve meşe ağaçlarından yapıldığını ve yaklaşık 235 yıl öncesine dayandığını ortaya koydu. Uzmanlar, parçaların M.Ö. 4. yüzyıldan 1. yüzyıla kadar kullanılan “shell first” tekne inşa tekniğine ait olduğunu belirtiyor.
Su seviyesi düştü 6000 yıllık sırlar ortaya çıktı
Antikitera batığının keşfi, Hublot Xplorations tarafından sağlanan ileri teknoloji destekle gerçekleştirilen dalışlarla mümkün hale geldi. Yunan Sahil Güvenliği’ne bağlı dalgıç biriminin de katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar, Cenevre Üniversitesi ve Yunan arkeolog-dalgıç ekiplerinin iş birliğiyle tamamlandı.
Toplu konut inşasından tarihi şehir çıktı
Hublot, Aikaterini Laskaridis Vakfı ve Nereus Research Vakfı gibi kuruluşların finansal ve teknik desteğiyle gerçekleştirilen proje, COSMOTE 5G altyapısı ile iletişim desteği sağlayarak tamamlandı. Kültür Bakanlığı ve Antikitera yerel yönetimlerinin de katkılarıyla gerçekleştirilen bu tarihi keşif, Akdeniz tarihine yeni bir bakış açısı sunmaktadır.