Altın altın olalı böyle fiyat görmedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifesi planlarına ilişkin belirsizlik varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, zayıf dolar ve ABD’nin borçlarına ilişkin endişeler altının ons fiyatını rekor seviyeye taşıdı. “Güvenli liman” varlıklardan olan altın, jeopolitik risklerin yanında hem artan belirsizlik hem ekonomilerdeki durgunluk endişesi hem de dünya genelinde faiz oranlarının düşeceğine ilişkin değerlendirmelerin etkisiyle rekor kırmaya devam ediyor.

TARİHİ REKOR

Bugün altının ons fiyatı 2 bin 798 dolara ulaşarak rekor tazeledi. Yeni yılın ilk gününe 2 bin 620 dolardan başlayan altının onsu, yılıan başından bu yana yaklaşık 180 dolar değer kazanırken Ekim 2024’teki 2 bin 790 dolarlık rekoru geride bıraktı. Analistler, Orta Doğu ve Ukrayna’daki jeopolitik gelişmelere ek olarak ABD’de yeniden başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump ve yönetiminin politikalarının altın fiyatı üzerinde büyük etkiye sahip olduğuna işaret etti. Analistler, Trump’ın son günlerde aldığı siyasi kararların, ABD’de enflasyon ve ulusal borcun daha da artacağı endişelerine yol açtığını belirtti.

EKONOMİSTLER ENDİŞELERE İŞARET ETTİ

Trump’ın planladığı gümrük tarifelerinin uzun vadede daha yüksek fiyatlara ve daha düşük ekonomik büyümeye neden olacağını savunan bazı ekonomistler, zayıf dolar ve ABD borçlarına ilişkin endişelerin altının ons fiyatını rekor seviyeye taşıdığını ifade etti. Bu arada, bazı analistler de son zamanlarda büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde görülen ‘çalkantının’ güvenli liman olarak kabul edilen yatırım araçlarına talebi artırdığını kaydetti.

5 HAFTA ARALIKSIZ TIRMANIŞ

Beşinci ardışık haftalık artışına doğru giden kıymetli metal, Trump’ın gümrük vergisi tehditlerinin ekonomik büyümeyi baltalayabilecek ticaret savaşları korkularını artırmasıyla güvenli liman talebinden faydalandı. Ayrıca, vergileri azaltma ve göçü elden geçirme vaatlerinin ABD maliyesini aşındırıp enflasyonu yeniden canlandırabileceği yönünde endişeler de altına detsek veriyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü ABD merkez bankasının yeni yönetimin politikalarının olası etkisi konusunda “bekle ve gör” modunda olduğunu söyledi.

Related Posts

Türk e-Ticaret devi resmen yabancılara satıldı!

e-Ticaret devi N11’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devredilmesine Rekabet Kurumu’ndan onay çıktı. Bu onayla birlikte Türkiye pazarındaki tüm e-ticaret platformları yabancılara geçmiş oldu. Rekabet Kurumu, N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim …

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon açıklaması! Milletvekillerine sunum yaptı

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası’nın faaliyetlerini anlattı. Karahan’ın sunumunda para politikası, kur ve likidite başta olmak üzere verilecek güncel mesajlar piyasaların yakın odağında yer alıyor …

Türk Lirası 6 ayın en düşük seviyesinde!

Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azaldı. Böylelikle TL’nin reel değeri, geçen 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

Uber, Trendyol GO’yu satın aldı!

Trendyol Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre şirket Uber Technologies Inc. ile Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin devri için anlaşmaya vardı. Devir sürecinin resmi kurumların onayının ardından önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

Bakan Kacır: Yeni sanayi alanları kurguluyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, bugün 265 milyar dolara ulaştı. Türkiye bugün, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir” dedi.

İhtiyaç kredisine sıfır faiz! 75 bin lira verecek

Kredi faizlerinin rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, bankalar müşteri çekebilmek için dikkat çeken kampanyalara imza atıyor. Bu kapsamda sıfır faizli kredi fırsatları yeniden gündemde. Rakamlar 75 bin TL’ye kadar yükseldi. İşte faizsiz kredi veren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir