ChatGPT’ye bu konuda güvenmeyin: Yalan söylüyor!

ChatGPT Araştırma Sonuçları: Haber Aramalarında Güvenilir Değil!

ChatGPT’nin hızlı ve doğru bilgiye ulaşma amacıyla geliştirilen arama motoru, Columbia Üniversitesi Tow Dijital Gazetecilik Merkezi tarafından yapılan testlerde büyük eksiklikler ortaya koydu. Sonuçlara göre, ChatGPT haber aramalarında güvenilir değil.

ChatGPT haber aramalarında güvenilir değil mi?

Araştırmacılar, ChatGPT’nin sağladığı örneklerde, yanlış kaynaklara atıfta bulunduğunu ortaya çıkardı. 20 farklı kaynaktan alınan 200 alıntının incelenmesi sonucunda, sadece 7 doğru yanıt verdiği tespit edildi. Diğer yanıtlar ya tamamen yanlış kaynaklara atfedildi ya da eksik bilgilerle sunuldu.

  • 153 yanlış yanıt: Alıntılar ya tamamen yanlış kaynaklara atfedildi ya da eksik bilgilerle sunuldu.
  • 7 doğru yanıt: Sadece 7 durumda ChatGPT, doğru bir cevap sağlayabildi.

ChatGPT bazı isimlere sansür uygulayarak bilgi vermemeyi tercih ediyor. Bu durum kullanıcılar arasında sıkça eleştiriliyor. OpenAI ise bu sorunların veri eksikliğinden kaynaklandığını savunarak, sistemlerinin doğruluk oranını artırmak için çaba gösterdiklerini belirtiyor.

ChatGPT’nin haber aramalarında kaynaklarına dayalı açıklama yapmaması, kullanıcıları yanıltıcı bilgilerle karşı karşıya bırakabiliyor. Bu durum, sistemde iyileştirme çalışmalarının yapılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.

Sizce yapay zekanın haber aramalarındaki bu tür eksiklikleri nasıl giderilebilir? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Related Posts

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …