Karahantepe’ye çatılı koruma geliyor

Şanlıurfa’da Karahantepe Kazı Alanında Geleceğe Miras Projesi Uygulanıyor

Şanlıurfa’da insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe’deki kazı alanına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında koruma çatısı inşa ediliyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Kazı alanının bin yılların izlerini geleceğe taşıyacaklarını sosyal medya üzerinden duyurdu.

Beş bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalar, yeni proje ile tamamen koruma altına alınacak. Koruma çatısının Alanın doğal dokusuna zarar vermeden korunmasını sağlamak için tasarlandığı belirtildi. Dalgalı formuyla araziye organik bir uyum sağlayan proje, iç mekân konforunu artırmak için doğal havalandırma sağlayan açıklıklara sahip. Modüler yapı, estetik ve işlevselliği bir arada sunarken, genişleme imkânı sağlayarak gelecekte yapılacak çalışmalara olanak tanıyor.

Bakan Ersoy, “Karahantepe: Geçmişi Korumak, Geleceğe Taşımak… Binlerce yıl öncesinden gelen bir miras… İnsanlık tarihinin sessiz tanıkları, taşlara kazınmış hikâyeler… Karahantepe’de Geleceğe Miras Projesi ile büyük bir adım atıyoruz! Kazı alanını koruma çatısı ile buluşturuyor, bin yılların izlerini geleceğe taşıyoruz. Beş bin metrekarelik alan artık doğal dokusunu bozmadan korunacak. Zarif ve çevreyle uyumlu tasarım, dalgalı formuyla araziye organik bir entegrasyon sunuyor. Doğal havalandırma sağlayan açıklıklar ve kolonları minimize eden strüktürel yapı ile işlevsellik ve estetik bir arada. Karahantepe, insanlığın ortak mirası… Ve biz, bu mirası gelecek nesillere taşımaya kararlıyız!” şeklinde konuştu.

Neolitik dönemin simgesi

Önemli buluntulara ev sahipliği yapan ve MÖ 9’uncu bin yıla tarihlenen Karahantepe, Neolitik dönemin önemli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kazı alanında insan ve hayvan heykellerinin yanı sıra birçok kamusal yapı gün yüzüne çıkarıldı. Geçtiğimiz yaz aylarında keşfedilen yabani eşek figürü de bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Related Posts

Tercih dönemi için 30 bin danışmanlık birimi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler için 81 ilde 30 binin üzerinde ‘Tercih Danışmanlığı Birimi’ oluşturuldu.

Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖL öğrencileri, açık lisenin 3. dönem sınav takvimine odaklandı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sınav tarihleri yayımlanan takvimle duyuruldu. Peki, Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

Eğitimde niteliğin adresi Varlık Lisesi 14. yılında hâlâ “Varım” diyor

Ankara’da 2010 yılında temelleri atılan ve felsefi bir vizyonla eğitim dünyasında yerini alan Özel Varlık Anadolu Lisesi, dershane geçmişinden özel lise kimliğine uzanan yolculuğunda nitelikli eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. “Eğitimde Niteliğin Adresi” sloganıyla öne çıkan kurum, sosyal sorumluluk projeleri ve veri temelli eğitim modeliyle sektöre yeni bir soluk getiriyor.

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

ÖSYM hafta sonu 2 ayrı e-YDS düzenleyecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nca, 28 ve 29 Haziran tarihlerinde yabancı dil sınavları e-YDS 2025/7 ve e-YDS 2025/8 düzenlenecek.

Hürmüz Boğazı kapatıldı mı, nerede, önemi nedir? Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte Hürmüz Boğazı’nın haritası ve dünya enerji piyasası için önemi!

İran Meclisi, dünyanın gündeminde yer alan Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. İsrail, İran ve ABD arasında yaşanan çalışmalar dünya petrol ticaretinin en önemli merkezlerinden Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına kadar ilerledi. Basra Körfezi’nin ağzında yer alan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına taşınmasını sağlıyor. Dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir. Bu nedenle, Hürmüz Boğazı haritası da kamuoyunun dikkatini çekti. Peki, Hürmüz Boğazı nerede, önemi nedir, kapatılırsa dünya enerji piyasası nasıl etkilenir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.