Siber Güvenlik Kanunu kabul edildi: Yasa neden tartışılıyor, hangi yeni düzenlemeleri içeriyor?

Getty Images

Kabul Edilen Siber Güvenlik Kanunu Eleştirilere Neden Oluyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 21 maddelik Siber Güvenlik Kanunu, “basın ve fikir özgürlüğüne” getirdiği sınırlamalarla eleştiri topluyor.

Siber Güvenlik Kanunu’nda yapılan değişikliklere rağmen, gazetecilik meslek örgütleri ve muhalefet, yasada bulanık ifadelerin özellikle basın ve düşünce özgürlüğüne karşı yeni bir tehdit oluşturduğunu savunuyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yasanın birçok hükmünün anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Kabul edilen yasa, Türkiye’nin siber güvenliğini güçlendirmeyi, iç ve dış tehditleri belirleyip siber alanlara karşı korumayı amaçlıyor.

Siber Güvenlik Kurulu’nun oluşturulması ve Siber Güvenlik Başkanlığı’nın görev ve yetkilerinin belirlenmesi de yasanın önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Siber Güvenlik Başkanlığı’nın Görev Alanları:

  • Kritik altyapı ve bilişim sistemlerinin siber güvenliğini artırmak
  • Siber saldırılara karşı kurumları korumak
  • Zafiyet ve sızma testleri yapmak, varlıklara yönelik risk analizleri yapmak
  • Siber tehdit istihbaratı elde etmek, oluşturmak ve paylaşmak

Değişiklikler Üzerinde Tartışmalar Devam Ediyor

Yasanın gerekçesine göre, kamu kurumları ve kritik altyapı kuruluşlarının siber güvenlik seviyesinin artırılması hedefleniyor.

Muhalefet, yasada bulunan bazı ifadelerin muğlak olduğunu ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı nitelikte olduğunu savunuyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, kanun teklifinde detaylı bir dökümün bulunduğunu belirterek muğlak ifadeler eleştirisini reddetti.

Siber Güvenlik Kurulu’nun başkanına verilen arama, kopya çıkarma ve el koyma yetkisiyle ilgili tartışmalar da yapılan değişiklikler arasında yer alıyor.

Yasa metninden çıkarılan yetkiler, hakim kararı veya cumhuriyet savcısının emriyle kullanılabilecek şekilde düzenlendi.

  • Yeni Siber Güvenlik Başkanlığı, kritik sistemleri koruyacak, siber saldırıları tespit edecek ve önleyecek çalışmalar gerçekleştirecek.
  • Başkanlık, kurumlar bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurarak denetleyecek ve siber güvenlik tatbikatları düzenleyecek.
  • Siber Güvenlik Başkanlığı, gerçekleşen saldırılara hızlı müdahale etmek için destek sağlayacak ve suç unsuru bulunduğunda adli makamlara gerekli verileri iletecek.
  • Gerekli durumlarda siber güvenliği ilgilendiren tüm faaliyetleri denetleyebilecek, bağımsız denetim kuruluşlarını görevlendirme yetkisine sahip olacak.

Yeni Siber Güvenlik Kanunu ile Gelen Cezalar

  • Siber saldırılar için 8 ila 12 yıl arasında hapis cezası
  • Veri sızıntısı yapanlara 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası
  • Sır saklama yükümlülüğünü ihlal edenlere 4 ila 8 yıl arasında hapis cezası
  • Verileri vermeyi reddeden kişilere üç yıla kadar hapis ve 1.500 güne kadar adli para cezası

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti