Çalınan Roma İmparatoru heykeli 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi

Türkiye’den kaçırılan kültürel varlıkların iadesi için yapılan çalışmalara bir yenisinin eklendiği müjdesi geldi. ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Sanat Müzesi’nde düzenlenen resmi törenle Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u filozof kimliğiyle betimleyen bronz heykel, Türkiye’ye iade edildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Marcus Aurelius heykelinin doğru yerine geri döneceğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Yazgı, şu şekilde belirtti:

“1960’lı yıllarda Boubon Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eşsiz bronz heykel, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u filozof kimliğiyle betimliyor. Heykel, Cleveland Sanat Müzesi’nde düzenlenen törenle resmen Türkiye’ye iade edildi. Uzun süren bilimsel, hukuki ve diplomatik çabaların ardından, Marcus Aurelius’un heykeli nihayet Anadolu topraklarına geri dönmektedir. Eser, Türkiye’ye getirilmeden önce Cleveland Sanat Müzesi’nde üç ay boyunca özel bir sergiyle ziyaretçilere sunulacaktır. Temmuz ayında ise ülkemizde kendi kültürel bağlamında sergilenecektir. Böylelikle, Marcus Aurelius’un uzun yolculuğu, ait olduğu topraklarda son bulmuş olacaktır.”

Related Posts

Tercih dönemi için 30 bin danışmanlık birimi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler için 81 ilde 30 binin üzerinde ‘Tercih Danışmanlığı Birimi’ oluşturuldu.

Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖL öğrencileri, açık lisenin 3. dönem sınav takvimine odaklandı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sınav tarihleri yayımlanan takvimle duyuruldu. Peki, Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

Eğitimde niteliğin adresi Varlık Lisesi 14. yılında hâlâ “Varım” diyor

Ankara’da 2010 yılında temelleri atılan ve felsefi bir vizyonla eğitim dünyasında yerini alan Özel Varlık Anadolu Lisesi, dershane geçmişinden özel lise kimliğine uzanan yolculuğunda nitelikli eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. “Eğitimde Niteliğin Adresi” sloganıyla öne çıkan kurum, sosyal sorumluluk projeleri ve veri temelli eğitim modeliyle sektöre yeni bir soluk getiriyor.

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

ÖSYM hafta sonu 2 ayrı e-YDS düzenleyecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nca, 28 ve 29 Haziran tarihlerinde yabancı dil sınavları e-YDS 2025/7 ve e-YDS 2025/8 düzenlenecek.

Hürmüz Boğazı kapatıldı mı, nerede, önemi nedir? Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte Hürmüz Boğazı’nın haritası ve dünya enerji piyasası için önemi!

İran Meclisi, dünyanın gündeminde yer alan Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. İsrail, İran ve ABD arasında yaşanan çalışmalar dünya petrol ticaretinin en önemli merkezlerinden Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına kadar ilerledi. Basra Körfezi’nin ağzında yer alan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına taşınmasını sağlıyor. Dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir. Bu nedenle, Hürmüz Boğazı haritası da kamuoyunun dikkatini çekti. Peki, Hürmüz Boğazı nerede, önemi nedir, kapatılırsa dünya enerji piyasası nasıl etkilenir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.