Samsunlu doktorun NASA heyecanı: Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim

Uzay Fotoğrafçılığıyla Adından Söz Ettiren Dr. Mehmet Hakan Özsaraç’ın Başarısı

Astronomi ve fotoğraf tutkunu Aile Hekimi Mehmet Hakan Özsaraç, lise yıllarında başladığı fotoğrafçılık serüvenini uzayın derinliklerine taşıyarak 2019 yılında uzaktan teleskop kullanımıyla uzay fotoğrafçılığına adım attı. NASA’nın teleskoplarından elde ettiği ham görüntüleri işleyerek bilimsel ve sanatsal değeri yüksek fotoğraflar ortaya çıkaran Özsaraç’ın 8 çalışması, NASA tarafından ‘Günün Astronomi Görseli’ olarak seçilerek yayınlandı.

İlk başlarda fazla umutlu olmayan Özsaraç, şimdiye kadar 8 çalışmasının bu prestijli platformda yer aldığını belirterek, 2 çalışmasının da NASA arşivine kaydedildiğini açıkladı. Özsaraç, yakın zamanda James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde ettiği yeni bir görüntüsünün de yayınlanacağını dile getirdi.

Lisede başlayan fotoğraf tutkusunu uzay fotoğrafçılığıyla birleştiren Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, bu tutkunun nasıl başladığını şu cümlelerle anlattı: “2019 yılında bir uzay fotoğrafçılığı işleme kursu takip ederken internette karşılaştığım bir video sayesinde uzaktan teleskop kiralanabildiğini öğrendim. İlgili web sitesine girerek bu alana adım attım. Anlatılanları uygulayarak işleme sürecine başladım ve ilk sonucun beni ne kadar mutlu ettiğini anlatamam. Fotoğraf tecrübem, yazılım bilgim ve yabancı dilime güvenerek sürece kolayca adapte oldum.”

Dr. Özsaraç, astrofotoğrafçılığın normal fotoğrafçılığa göre daha zorlu ve uzun bir süreç olduğunu belirterek, çektiği gök cisimlerini özel ekipmanlar veya NASA’nın teleskoplarıyla işleyerek net ve aydınlık fotoğraflara dönüştürdüğünü ifade etti. En uzun süren çalışmasının ‘Yaratılış Bulutsusu’ olduğunu ve bu tek fotoğrafın işlenmesinin yaklaşık 2 haftasını aldığını açıkladı. Amatör olarak yaptığı bu işin hem sanata hem de bilime katkı sağladığını düşündüğünü belirtti.

Dr. Özsaraç, NASA’ya gönderdiği fotoğrafların büyük başarı elde etmesinin kendisi için sürpriz olduğunu söyleyerek, çalışmalarının bu seviyeye ulaşacağını hayal etmediğini dile getirdi. NASA’nın fotoğraflarında amatörlerin isimlerine yer verdiğini ve kendisinin de ismiyle NASA arşivinde yer aldığını belirtti. Şu ana kadar gönderdiği 5 çalışmasının olduğunu ve bunlardan birinin daha yayınlanacağını belirten Özsaraç, yeni gönderilen James Webb Uzay Teleskobu’ndan bir görüntünün de bu çalışmalar arasında yer alacağını belirtti. Türk adının bu gibi prestijli platformlarda yer almamasının üzücü olduğunu ifade eden Özsaraç, başarısının ülke adına gurur verici olduğunu belirtti.

Related Posts

Sırrınızla birlikte kaybolacak: Tek tuşla kendini imha eden cihaz tanıtıldı

Veri güvenliği için teknoloji şirketi Teamgroup tarafından önemli bir adım atıldı. Teknoloji devi kendi kendini imha eden yeni nesil SSD’leri resmen tanıttı. Bu özellik sayesinde tek tuşla tüm veriler anında yok edilecek.

Uzay boşluğunda teknoloji şovu

Uzay araştırmalarında çığır açan bir yenilik, bilim insanlarının ve astronotların uzay boşluğundaki çalışmalarını kökten değiştirdi. 3D baskı teknolojisi, uzay görevlerinde malzeme temini ve onarım gibi kritik sorunlara çözüm sunarak, insanlığın …

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.