Antik Roma betonunun sırrı çözüldü: 2 bin yıl dayanma sebebi buymuş

Araştırmacılar, 2 bin yıllık Privernum arkeolojik alanından alınan Roma betonu örneklerini incelediklerinde, karışım içinde küçük beyaz kireç parçaları bulunduğunu fark etti. Daha önce zayıf karıştırma sonucu oluştuğu düşünülen bu parçaların aslında bilinçli olarak betona dahil edildiği ortaya çıktı.

MIT’den malzeme bilimcisi Admir Masic, “Romalılar asırlardır mükemmel tariflerle beton üretiyordu. Neden kötü bir karışım yapsınlar? Bunun arkasında başka bir sır olmalıydı” dedi.

BETONUN SIRRI: ‘SICAK KARIŞIM’ TEKNİĞİ

Ekip, beyaz kireç parçalarının, betonun hazırlanma yönteminin farklı olduğunu gösterdiğini keşfetti. Geleneksel olarak, kireç önce suyla karıştırılıp “sönmüş kireç” hâline getirilerek betona eklenir. Ancak, Romalıların “sıcak karışım” adı verilen farklı bir teknik kullandıkları ortaya çıktı.

Bu yöntemde:

  • Sönmemiş kireç (kalsiyum oksit) doğrudan volkanik kül ve suyla karıştırılıyor.
  • Yüksek sıcaklıkta kimyasal reaksiyonlar gerçekleşiyor.
  • Betonun daha hızlı sertleşmesini ve dayanıklılığının artmasını sağlıyor.

KENDİNİ ONARMA YETENEĞİ

“Sıcak karışım” tekniği, Roma betonuna olağanüstü bir kendini yenileme yeteneği kazandırıyor.

  • Beton çatladığında, çatlak öncelikle beyaz kireç parçalarına yöneliyor.
  • Çatlaklardan içeri giren su, kireç ile reaksiyona girerek kalsiyum karbonat oluşturuyor.
  • Bu madde, çatlağı doldurup betonun tekrar bütünleşmesini sağlıyor.

Bu süreç, Caecilia Metella’nın 2 bin yıllık mezarında ve Roma deniz surlarında gözlemlendi. Araştırmacılar, bu teknik sayesinde betonun deniz suyuna karşı bile binlerce yıl dayanabildiğini belirtti.

Araştırma ekibi, bu keşfi test etmek için antik ve modern tariflerle “sıcak karışımlı” Roma betonu üretti. Kireç içeren beton çatladığında 2 hafta içinde tamamen iyileşirken, kontrol grubu olan modern beton çatlaklı kalmaya devam etti.

Related Posts

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …