Birçok Android uygulamasında casus yazılım tespit edildi

Tehlikeli Android Uygulamalarıyla İlgili Uluslararası Uyarı

Uluslararası bir hükümet koalisyonu, gizlice kullanıcıları izleyen ve hassas verilerini ele geçiren tehlikeli Android uygulamaları konusunda uyarıda bulundu.

Bu uygulamaların, Çin hükümeti tarafından hedef alınan gruplara yönelik olarak kullanıldığı bildiriliyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), ABD, Kanada, Avustralya, Almanya ve Yeni Zelanda hükümet kuruluşları ile işbirliği yaparak, BadBazaar ve Moonshine adlı iki casus yazılım ailesi hakkında ayrı ayrı uyarılar yayınladı.

Bu uyarılar, milyonlarca kullanıcı için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Uygulamalar Kullanıcıları Nasıl Tehdit Ediyor?

NCSC’nin açıklamasına göre, BadBazaar ve Moonshine casus yazılımları, meşru görünen Android uygulamalarının içine gizlenerek “Truva Atı” gibi davranıyor.

Bu sayede, kullanıcılar farkında olmadan yükledikleri uygulamalar aracılığıyla telefonlarının kameralarına, mikrofonlarına, sohbetlerine, fotoğraflarına ve konum verilerine erişilebilir hale getiriliyor ve kullanıcılar gözetim altında tutuluyor.

Bu durum, kişisel gizlilik ihlali ve hassas bilgilerin kötü niyetli kişilere ulaşması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Daha önce Lookout, Trend Micro, Volexity gibi siber güvenlik şirketleri ve kar amacı gütmeyen dijital haklar kuruluşu Citizen Lab tarafından incelenen BadBazaar ve Moonshine casus yazılımlarının, Uygurlar, Tibetliler, Tayvanlılar ve çeşitli sivil toplum grupları gibi hedefler üzerinde kullanıldığı belirtiliyor.

NCSC, bu uygulamaların, Çin hükümeti için istikrarsızlık teşkil eden uluslararası bireyleri hedeflediğini ve bazılarının mağdurlara doğrudan yönelik olduğunu veya popüler uygulamaları taklit etmek amacıyla tasarlandığını vurguluyor.

100’den Fazla Tehlikeli Android Uygulaması

NCSC’nin yayınladığı belgelerden birinde, kötü niyetli uygulamaların 100’den fazla Android uygulamasından oluşan bir liste yer alıyor.

Listede, Müslüman ve Budist dua uygulamaları gibi görünen uygulamalar, Signal, Telegram, WhatsApp gibi popüler sohbet uygulamalarının taklitleri, Adobe Acrobat PDF okuyucu gibi yaygın kullanılan uygulamaların sahteleri ve çeşitli yardımcı uygulamalar bulunmaktadır.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti