DEÜ’lü uzman uyardı: Kronik hastalar ve yaşlılar daha fazla risk altında!

Soğuklar Artıyor, Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat!

Ülkemizde soğukların artması ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış yaşanmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Muammer Çelik, özellikle kronik hastalığı olan bireyler ve 65 yaş üstü kişilere bu dönemin daha zorlu geçebileceği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Çelik, sağlığı korumanın önemine vurgu yaparak, “Kendi sağlığımızı ve çevremizdekilerin sağlığını korumak için basit ancak etkili önlemler alabiliriz” dedi.

Hastane Yatışlarına Neden Olabilir

Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte grip ve COVID-19 gibi solunum yolu virüslerinden kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarında belirgin bir artış gözlemlenmektedir. Dr. Çelik, solunum yolu virüslerinin nezle gibi hafif seyreden soğuk algınlığından, zatürre gibi ciddi durumlara kadar geniş bir yelpazede hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Özellikle risk grubundaki bireylerin bu tür enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğunu belirtti.

Vakit Kaybetmeden Doktora Başvurun!

Solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın belirtisinin nezle olduğunu belirten Dr. Çelik, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi. Gereksiz antibiyotik kullanımına da değinen Dr. Çelik, hastalıkların tedavisinde antibiyotik yerine doğru ilaçların kullanılmasının önemine işaret etti.

Hastalıktan Korunma Yolları

Dr. Çelik, hastalıklardan korunmanın toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Temel hijyen kurallarının yanı sıra dengeli beslenme, egzersiz yapma ve yeterli uyku uyuma alışkanlıklarının bağışıklık sistemini desteklediğini vurguladı.

Maskenin pandemi döneminde olduğu kadar günlük yaşamda da önemli bir koruyucu olduğunu belirten Dr. Çelik, risk grubundaki kişilerin grip aşısını olmaları gerektiğini de dile getirdi. Bu basit önlemlerin, hastalıklardan korunmada etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!

Çölyak, ince bağırsağa hasar veriyor! Ciddiye alınması gereken 6 önemli belirti

Çölyak hastalığı, vücudun gluten proteinine karşı alerjik reaksiyon göstererek ince bağırsakta hasar meydana getirdiği bir sindirim sistemi rahatsızlığı. Prof. Dr. Benan Kasapoğlu, çölyak hastalığının tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, glutensiz beslenmenin önemini vurguladı.