İş birliğinde yeni düzenleme: Kurum bu durumları ihlal saymayacak

Rekabet Kurumu’ndan Yeni Düzenleme: Uzmanlaşma Anlaşmaları İçin Şartlar Belirlendi

Konuya ilişkin bir tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğle birlikte, teşebbüsler arasında yapılan uzmanlaşma anlaşmalarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da yer alan “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşmalar, Uyumlu Eylemler ve Kararlar” hükümlerinden grup muafiyeti kapsamında istisna tutulmasına dair koşullar belirlendi.

Bu yeni düzenleme ile, aynı ürün pazarında faaliyet gösteren taraflar arasında yapılan tek taraflı ve karşılıklı uzmanlaşma anlaşmaları ve ortaklaşa üretim anlaşmaları için muafiyet sağlanacak.

Muafiyetin uygulanabilmesi için tarafların münhasır alım veya satım yükümlülüğünü kabul etmesi ve uzmanlaşma ürünlerini ortak dağıtması gerekecek.

TEBLİĞ HÜKÜMLERİ GEÇERLİ KILINDI

Uzmanlaşma anlaşmalarının esas amacı olmaması kaydıyla, fikri mülkiyet hakları devri ya da lisans verilmesi gibi yan hükümleri kapsaması durumunda, bu tebliğ hükümleri geçerli olacak.

Ancak rekabeti kısıtlamayı amaçlayan düzenlemeler içeren anlaşmalar muafiyet kapsamı dışında tutulabilecek. Örneğin, doğrudan müşterilere yönelik fiyat belirleme, pazar ya da müşteri paylaşımı içeren anlaşmalar muafiyet uygulanmayacak.

PAZAR PAYI %20’Yİ GEÇMEDİĞİ SÜRECE MUAFİYET GEÇERLİ OLACAK

Uzmanlaşma ürünlerinin dahil olduğu ilgili pazarlardan herhangi birinde tarafların toplam pazar payı %20’yi geçmediği sürece muafiyet geçerli olacak.

Geçmişe yönelik olarak, yeni tebliğdeki şartları karşılamayan anlaşmaların 2 yıl içinde uyumlu hale getirilmesi gerekecek, aksi takdirde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki yaptırımlar uygulanacak.

ÖZETLE:

Rekabet Kurumu’nun yeni düzenlemesi, şirketler arasında işbirliğini teşvik ederken rekabeti korumayı amaçlıyor. Ancak rekabeti bozacak türdeki anlaşmalar muafiyet kapsamı dışında tutulacak.

Related Posts

Milletvekili maaşlarına zam geldi: Çalışmama oranlarında iktidar zirvede

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli zammı netleşti. Maaş artışı yalnızca emeklilere değil, milletvekillerine de yansıdı. Yüksek maaşlı vekillerin meclis performansı ise resmi istatistiklerde sınıfta kalırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekilleri kastederek söylediği ”Hakkımı helal etmiyorum” sözleri akla geldi.

SGK uzmanı asgari ücret ara zammı için net konuştu!

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları kesinleşti. Şimdi ise, milyonlarca çalışanın gözleri asgari ücrete yapılacak olası ara zam üzerine yoğunlaştı. Asgari ücrette ara zam yapılması ihtimali, kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan biri haline geldi. SGK Uzmanı Murat Bal konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Konutta faizi ‘indirim’ bekliyor

Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı öncesi piyasalarda ‘indirim’ beklentisi var. Mevcutta bir miktar rahatlama görülen konut kredi faiz oranlarında da özel bankaların daha düşük oranlarla kendi kampanyalarını oluşturması bekleniyor.

Tekstilci iflas ediyor yurt dışına kaçıyor

TBMM’de tekstil sektörünün sorunları gündeme taşındı. Mehmet Emin Ekmen, “Üreticilerin yüzde 75’i zarar ediyor” derken, CHP’li Aşkın Genç, “Yalnızca 2025’in ilk çeyreğinde 2 bin 147 firma kapandı” ifadeleriyle krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Tiryakileri üzecek haber! Bir sigara grubuna zam…

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam geldiğini duyurdu. SİGARAYA ZAM GELDİ Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dündar, “Ve sigaraya ilk zam dediğimiz gibi 5 TL geldi. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.