Kıtalararası balistik füze nedir?

Zelenskiy: Rusya, Ukrayna’ya Karşı Kıtalar Arası Balistik Füze Kullandı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bugün sabah Rus ordusunun ülkeye düzenlediği füze saldırısında kıtalar arası balistik füze kullanıldığını iddia etti. Zelenskiy, Rusya’nın artık ülkeye karşı korktuğu için yeni tür füzeler kullandığını belirterek, “Putin, Ukrayna’yı eğitim sahası olarak kullanıyor” ifadesini kullandı. Atılan füzenin, kıtalar arası balistik füze olduğunu savunan Zelenskiy, “Putin, komşusunun elinden kayıp gitmesini önlemek için elinden geleni yapıyor” dedi.

Pentagon, Rusya’nın Deneysel Balistik Füze Fırlattığını Doğruladı

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın deneysel bir balistik füze fırlattığını doğrulayarak, bu füzenin RS-26 Rubezh türü IRBM denilen kıtalararası balistik füze olduğunu belirtti. Singh, ABD’nin füzelerin fırlatılmadan önce bilgilendirildiğini ve bu tür füzelerin savaş alanında ilk defa kullanılmasından dolayı endişe duyduklarını ifade etti.

Kıtalararası Balistik Füze Nedir?

Kıtalararası balistik füzeler, savaş başlıklarını uzun mesafelere göndermek için tasarlanmış silahlar olarak tanımlanır. Bu füzeler, birden fazla savaş başlığı taşıyabilir, bağımsız hareket edebilir ve çeşitli hedeflere ulaşabilir. ICBM’ler, diğer balistik füzelere göre daha büyük menzil ve hıza sahiptir.

ICBM’lerin Menzili ve Hızı

Bir ICBM’nin standart tanımına göre 5500 kilometre menzile sahip olması gerekmektedir. Rusya’nın füzelerinin menzili 10 bin kilometreyi aşabilir ve saatte 24.500 kilometre hıza ulaşabilir. Bu füzeler, atmosferin üst katlarını hedeflerine ulaştırmak için balistik bir yol izlerler ve nükleer veya konvansiyonel savaş başlıkları taşıyabilirler.

Ukrayna’nın verdiği bilgilere göre, Rusya’nın fırlattığı füzenin herhangi bir kayba neden olmadığı belirtilirken, sağlanan bilgilerde hasarın boyutuna dair bilgi verilmedi.

ICBM’lerin Maliyeti

ICBM’lerin yüksek bir maliyeti vardır. ABD’nin Sentinel ICBM programına ayırdığı bütçe 140 milyar dolara ulaşmıştır ve tek bir füzenin maliyeti 162 milyon dolar civarındadır. Diğer ülkelerin de benzer yatırımlar yaptığı düşünüldüğünde, bu tür silahlar genel olarak oldukça pahalıdır. Sonuç olarak, kıtalararası balistik füzeler uluslararası ilişkilerde büyük öneme sahiptir ve silahlanma yarışına yol açabilir.

Related Posts

Azerbaycan’da iş birliği zirvesi: Erdoğan bugün gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 17’nci Zirvesi’ne katılmak üzere bugün Azerbaycan’ın Hankendi şehrine gidiyor. Zirvede liderler, bölgesel ticaret, ulaştırma, enerji, turizm, tarım ve diğer alanlarda iş birliğini ele alacak. Erdoğan’ın, Güney Kafkasya’da gerilimin tırmandığı bir dönemde düzenlenecek zirvede ikili görüşmeler yapması da bekleniyor.

MİT Başkanı Kalın, Hakkari’de incelemelerde bulundu

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Hakkari, Yüksekova ve Çukurca bölgelerinde temaslarda bulundu. Kalın, Hakkari Valisi Ali Çelik, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Levent Ergün ve diğer yetkililerle sınır güvenliği ve bölgedeki son gelişmeleri görüştü.

24 kiloluk göktaşı dudak uçuklatan fiyata satışta

2023 Kasım’ında Nijer’in Agadez bölgesinde bulunan ve 24 kilogram ağırlığıyla Mars’tan gelen en büyük kaya olan NWA 16788, satışa hazırlanıyor. Sotheby’s bu nadide taşı “anıtsal bir örnek” olarak tanımlıyor. Yeryüzünde keşfedilen yaklaşık 400 Mars …

Akdeniz’de 235 yılı öncesine ışık tutan keşif

Antikitera batığı, 2021-2025 yılları arasında İsviçre Arkeoloji Okulu öncülüğünde ve Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın denetiminde yürütülen sualtı arkeoloji programının son dönemine tanıklık etti. 2024’te keşfedilen ve teknenin dış kaplamasını …

Suudi Arabistan semaları ABD füzelerine emanet: İlk batarya aktifleştirildi

Suudi Arabistan, Amerikan üretimi Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) füze savunma sisteminin ilk bataryasını aktif hale getirdi. Cidde’deki Hava Savunma Kuvvetleri Enstitüsü’nde düzenlenen resmi törende sistemin hizmete girişini Savunma …

Madrid Barajas Havalimanı’nda yaşanan kaos kamerada: Yolcular kilometrelerce kuyruk oluşturdu

İspanya’nın başkenti Madrid’deki Adolfo Suarez Madrid-Barajas Havalimanı’nın T-4 terminalinde büyük bir kaos yaşandı. Pasaport kontrol noktaları çöktü, kilometrelerce kuyruk oluştu. O anlar yolcuların cep telefonu kameralarına kaydedildi.