Kripto varlıklar miras kapsamında değerlendiriliyor

Kripto Varlıklar ve Miras: Türkiye’deki Durum

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kripto varlık yatırımcısı olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, toplumun önemli bir kesiminin kripto varlıklara sahip olması nedeniyle düzenlemelerin yatırımcılar için önemli olmasını sürdürüyor.

ABD’de tekrar başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump’ın iyimser söylemleri, küresel düzeyde kripto varlıklarda artışa neden oldu. Bu durum, kripto varlıkların miras ve icra takibi gibi konularla gündeme gelmesine yol açtı.

Kripto Varlıklar Miras Kapsamında Değerlendiriliyor

Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, medeni kanuna göre mirasçıların miras bırakanın haklarını doğrudan kazandığını belirterek, kripto varlıkların da murisin malvarlığı hakkı olarak terekeye dahil edildiğini ifade etti. Kripto varlıklar vasiyetname veya miras sözleşmesi aracılığıyla mirasçılara geçebiliyor.

Dönmez’e göre, mirasçıların kripto varlıklara erişebilmesi için ilgili belgelerle kripto varlık hizmet sağlayıcısına başvurmaları yeterli olabilir. Ancak soğuk cüzdanda saklanan varlıklara ulaşmak için cüzdanın şifresine erişmek gerekebilir.

Kripto varlıklara yönelik icra işlemlerine de değinen Dönmez, borçlunun kripto varlıklarına icra takibi başlatılabilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Ekonimik Değeri Olan Her Türlü Mal Varlığı Miras Kapsamında

Avukat Özlem Kurt’a göre, ekonomik değeri olan kripto varlıklar da diğer malvarlığı hakları gibi mirasçılara intikal edebilir. Türk Medeni Kanunu’na göre, mirasçılar tüm malvarlığı hak ve borçlarını kazanır.

Kurt’a göre, vergi mevzuatı da kripto paraların mirasa konu olabileceğini doğrular nitelikte. Mirasçıların öncelikle vefat eden kişinin kripto varlıklarını tespit etmeleri ve güvenli bir şekilde devretmeleri gerekmektedir.

Kripto Varlıklara İcra Takibi Başlatılabilir

Kurt’a göre, kripto varlıkların kullanımının artmasıyla hukuki işlemler de artmaktadır. Kripto varlıkların icra takibine konu olup olmadığı en sık sorulan sorular arasındadır.

Kurt’a göre, mevcut hukuki düzenlemelere göre kripto varlıkların haczedilebileceğinde engel bir durum bulunmamaktadır. Yapılan yasal değişikliklerle kripto varlıkların haczedilebileceği açıkça belirtilmiştir.

KAYNAK: AA

Related Posts

ABD’de konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Trafik sigortasında yeni dönem: Hasar tespiti sil baştan!

Trafik sigortasında yeni bir düzenlemeye gidildi. Hasar tespit süreçlerinde eksper zorunluluğu getirildi. Araç işlemleri artık dijital olarak takip edilecek.

Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi ve zam durumu

Milyonlarca emekli, bu yılın ikinci bayram ikramiyesini haziran ayı başında zamlı olarak alacak. Mayıs ayının sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar da zamlı ödemeden yararlanabilecek.

Altında düşüş sürüyor

Altın fiyatları 28 Nisan Pazartesi günü düşüşe geçti. Küresel piyasalarda risk iştahının artması, yatırımcıların güvenli liman arayışını azaltarak altın talebini sınırladı. İşte 28 Nisan 2025 Pazartesi günü güncel altın fiyatları…