Mıknatıs kıtlığı: Otomotiv devleri acil durum ilan etti

Çin, Otomotiv Devlerini Alarma Geçirdi! Mıknatıs Krizi Kapıda

Elektronik ve mekanik sistemlerde yaygın olarak kullanılan mıknatısların küresel işleme kapasitesinin yüzde 90’ından fazlasını kontrol eden Çin, nisan ayı başında ihracat kısıtlamaları getirdi. Bu durum, dünyanın önde gelen otomobil şirketlerinin CEO’larını endişelendirirken, alarma geçmelerine neden oldu.

Çin menşeli nadir toprak mıknatısları, otomobil endüstrisinde sıkça kullanılıyor. Ancak bu mıknatısların tedarikinde yaşanan sıkıntılar, önümüzdeki haftalarda otomobil fabrikalarının kapatılmasına neden olabilir.

General Motors, Toyota, Volkswagen, Hyundai ve diğer büyük otomobil üreticilerini temsil eden ticaret örgütü, Donald Trump yönetimine yayınlanmamış bir mektupla endişelerini iletti. Mektupta, mıknatıslara erişim sıkıntısının otomotiv endüstrisinde üretim aksaklıklarına ve hatta fabrikaların kapanmasına yol açabileceği belirtildi.

İttifak Direktörü John Bozella ve MEMA İcra Direktörü Bill Long, durumun çözümsüz kaldığını ve endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti. ABD otomotiv endüstrisi ve tedarik zincirinde aksamaların önlenmesi için Trump yönetimine teşekkür ettiler.

Bozella, ABD yetkililerinin Çinli mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde sorunun ele alındığını belirtirken, Ticaret Temsilcisi Greer ise Çin’in mıknatıs ihracatına yönelik kısıtlamaları kaldırma sözü verdiğini ancak sürecin yavaş ilerlediğini ifade etti.

Çin’in mıknatıs ihracatındaki azalma, ABD ile yaşanan ticari gerilimlerin bir parçası olarak görülüyor. Çin, ABD’nin yarı iletkenler konusundaki politikalarını eleştirirken, ABD de Çin’i ticaret anlaşmalarını ihlal etmekle suçluyor.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: 22 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 10.637,42 puandan başladı.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

İkinci el piyasasında beklenmedik hareketlilik!

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç’a göre, bu yılın Ramazan ve Kurban bayramları ikinci el otomobil piyasasına doping etkisi yaptı. Özellikle nisan ve haziran aylarındaki uzun tatil dönemleri, araç alım-satımını …

Yozgat’ta Dilenciden 7 Bin 420 Lira Çıktı

Sorgun ilçesinde zabıta ekipleri tarafından yakalanan dilencinin üstünde 7 bin 420 lira nakit bulunurken, yasal işlem başlatıldı. Zabıta Müdürü, denetimlerin artarak süreceğini açıkladı.

Brüt borç stoku 11 trilyon lira oldu

Merkezi yönetimin brüt borç stoku haziran sonu itibarıyla 11,4 trilyon lirayı aştı. Borcun yaklaşık yarısı döviz cinsi, yarısı ise Türk lirası olarak kaydedildi.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (21 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,95 değer kazanarak 10.568,56 puana yükseldi. Cuma günü 10.366,16 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,08 puan artışla 10.413,24 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …