New York’un göbeğinde işlenen CEO cinayeti akıllara Sabancı Suikasti’ni getirdi, korumaları alınan Türk patronlar şimdi ne yapmalı?

Feramuz ERDİN

Türkiye, son zamanlarda 300 patronun koruma kararlarının PD tarafından iptal edildiğini öğrendi. Ben de bu konuda bir yazı yazdım ve bu kararın ani uygulanmasının olumsuz etkilerine ve patronların kendilerini ve ailelerini koruma yöntemlerine dikkat çektim. Zira devlet korumaları geri çekilmesine rağmen, patronlar ve üst düzey yöneticiler risklerle karşı karşıya kalmaya devam ediyordu. İsimlerinden bağımsız olarak, pozisyonları gereği genel risklere maruz kalmaktalar.

TEHDİT ALMASINA RAĞMEN TEDBİRLİ DAVRANMAMIŞ

UnitedHealthcare CEO’su Brian Thompson, Manhattan’daki Hilton Oteli önünde kimliği belirsiz bir suikastçı tarafından silahla vurularak ağır yaralandı. Suikastçının soğukkanlı ve profesyonel hareketi, Thompson’un tedbir almayı ihmal etmemesi gerektiğinin bir kanıtıydı. Thompson’un planları ve yerleri hakkında detaylı bilgi sahibi olması, içeriden yardım aldığı şüphesini beraberinde getirdi. Thompson hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. New York polisi, saldırganın Thompson’a yönelik saldırı anını sosyal medya hesabından paylaştı. Susturuculu silah kullanan saldırganın beyaz bir erkek olduğu ve yüzünü siyah maske ile gizlediği görüldü. Thompson’un eşi, tehditlere rağmen seyahat planlarını değiştirmediğini belirtti.

İHTİMALLER

Suikastçı, Thompson ile husumetli bir çalışan, iş ortağı veya rakip olabileceği gibi, paralı bir kiralık katil de olabilir. Buradaki ana sorun, FORBES 500’deki önemli bir şirketin CEO’sunun, tehditlere rağmen, tedbirsizce sokakta dolaşmasıdır. New York polisi ve FBI, olayı kısa sürede çözebilir ancak iş dünyasının bu travmayı atlatması zaman alacaktır.

SABANCI CENTER OLAYI

9 Ocak 1996’da Sabancı Center’a giren DHKP-C militanları, Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı’yı bulamayınca kardeşi Özdemir Sabancı ve çalışanlar Haluk Görgün ile Ayşe Nilgün Hasefe’yi silahla vurarak öldürdüler. Suikastçılar içeriden yardım alarak güvenlik önlemlerini aşarak Sabancı Center’a girdi. Suikast sonrasında Mustafa Duyar Suriye’deki Şam Büyükelçiliği’ne teslim oldu ve olayın detaylarını anlattı. Ardından Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi’nde öldürüldü.

Fehriye Erdal, Belçika’da yakalanıp yargılandı ve hapis cezası aldı. İsmail Akkol ise Türkiye’ye dönüşünde yakalanıp müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İnterpol yoluyla aranan şüphelilerin yakalanamaması, uluslararası sistemin etkinliğini sorgulattı. Belki de olayın ardında farklı hesaplar ve güçler bulunuyordu?

KORUMASIZ KALAN PATRONLAR NE YAPMALI?

Patronlar, koruma masraflarının kimin tarafından karşılanacağı konusunda endişelenmeli ancak güvenlik risklerine karşı tedbirli olmalıdır. Düşük profil koruma ve güvenlik önlemleri alınmalı, profesyonel destek alınmalıdır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir