Tüketici güven endeksi düştü: ABD ekonomisinde karamsar işaretler

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düşüş Kaydetti

ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan ayında 50,8’e gerileyerek Haziran 2022’den beri en düşük seviyeye ulaştı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini dikkate alarak oluşturduğu tüketici güven endeksi verilerini Nisan ayı için açıkladı.

Nisan ayında tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre 6,2 puan düşerek 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyeye gerçekleşti.

Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksi için bu dönemde 54 değeri öngörülmüştü. Önceki ayda endeks 57 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların mevcut finansal durumunu değerlendiren mevcut ekonomik koşullar endeksi, Nisan ayında aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5 seviyesine geriledi.

Uzun vadeli öngörülere odaklanan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2’ye geriledi.

Yükselen Enflasyon Beklentileri

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,7’ye yükselerek 1981’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda dördüncü ayda yüzde 0,5 veya daha fazla artması dikkat çekti.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991’den bu yana en yüksek değeri gördü.

‘Ticaret Savaşı Endişeleri Tüketici Güvenini Etkiledi’

Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu’nun açıklamalarına göre, tüketici güveni üst üste dördüncü ayda da gerileme kaydetti.

Ticaret savaşına dair artan endişeler nedeniyle, tüketici güveni geçen yıl sonundan beri yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Hsu, tüketicilerin resesyon riskine dair pek çok uyarıda bulunduğunu söyledi.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin Nisan ayında kötüleştiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik artışı bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ayda arttığını ifade eden Hsu, Nisan ayında 2009’dan beri en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirtti.

Hsu, bu döneme ait tüketici görüşlerinin 9 Nisan’da yapılacak tarife açıklamalarını kapsadığını bildirdi.

Related Posts

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Trafik sigortasında yeni dönem: Hasar tespiti sil baştan!

Trafik sigortasında yeni bir düzenlemeye gidildi. Hasar tespit süreçlerinde eksper zorunluluğu getirildi. Araç işlemleri artık dijital olarak takip edilecek.

Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi ve zam durumu

Milyonlarca emekli, bu yılın ikinci bayram ikramiyesini haziran ayı başında zamlı olarak alacak. Mayıs ayının sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar da zamlı ödemeden yararlanabilecek.

Altında düşüş sürüyor

Altın fiyatları 28 Nisan Pazartesi günü düşüşe geçti. Küresel piyasalarda risk iştahının artması, yatırımcıların güvenli liman arayışını azaltarak altın talebini sınırladı. İşte 28 Nisan 2025 Pazartesi günü güncel altın fiyatları…

Tatil sezonu öncesi rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir