Yandex’den Google Chrome’un satılmasına yönelik ‘teklif’

Yandex, Chrome’un Türkiye Operasyonlarını Devralmaya Hazır

Yandex Türkiye Genel Müdürü ve Yandex Search Uluslararası Üst Yöneticisi (CEO) Alexander Popovskiy, ABD Federal Mahkemesi’nin Google’a açılan “antitröst” davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmedilmesi durumunda, Yandex’in Chrome’un Türkiye operasyonlarını devralmak için teklif vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Popovskiy, Chrome’un, Google’ın internet üzerindeki hakimiyetinin temel taşı olduğunu belirterek, Perplexity, OpenAI ve Yahoo gibi şirketlerin Chrome’u satın alma tekliflerinin mantıklı olduğunu ifade etti.

Bu durumun tekelleşme sorununu çözmeyeceğini vurgulayan Popovskiy, “Chrome’un yerelleştirilmesi, Yandex Arama ve Yazeka gibi Türk web ekosisteminin bir parçası olması, yeni bir düşünce yapısının öncüsü olabilir. Bu sayede en stratejik varlığın tek bir şirketin elinde olması yerine yerelde adil rekabet sağlanabilir.” dedi.

ABD Federal Mahkemesi’nin, Google’a açılan “antitröst” davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmetmesi halinde, Chrome’un Türkiye operasyonlarını devralma teklifinde bulunacaklarını dile getiren Popovskiy, Yandex’in Türkiye’de Google’ı geride bırakan tek şirket olduğunu vurguladı.

Popovskiy, Türkiye’deki Rekabet Kurumu’nun dijital platformların hakimiyetini sınırlamak amacıyla yasal düzenlemeler yapma hazırlıklarını takdir ettiğini belirterek, bu değişikliklerin yasalaşmasının sonuçlarını merakla beklediğini ifade etti.

Popovskiy, ABD’den gelen gelişmelerin sorunun küresel boyutta olduğunu gösterdiğini belirterek, yapay zeka geliştirme konusunda yerel çözümlerin önemini vurguladı ve Türkiye’de bu sorunun çözülmesinde hızlı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini aktardı.

Popovskiy, Türk hükümetinin proaktif adımlar atarak Türkiye’ye ek yatırımlar çekebileceğini söyleyerek, söz konusu yasal düzenlemelerin hem küresel hem yerel aktörler tarafından adil ve dengeli bulunabileceğini ekledi.

Google’ın Durumu ve Yargı Süreci

ABD’de devam eden “antitröst” davasında Google Chrome, çevrim içi arama pazarındaki yasa dışı tekel iddiaları nedeniyle yargılanıyor. Adalet Bakanlığı, Google’ın Chrome’u, Google Arama’yı varsayılan seçenek olarak sunarak rekabeti etkisizleştirmekle suçluyor.

Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini artırarak rekabeti engellediği yönlü eleştirilere maruz kalan şirketin, Chrome tarayıcısını elden çıkarması ve Android işletim sisteminde Google hizmetlerinin varsayılan olarak sunulmasının yasaklanması öneriliyor.

Google Chrome’un Türkiye’deki Pazar Durumu

Statcounter’ın verilerine göre, dünya genelindeki internet tarayıcıları arasında Google Chrome yüzde 66 ile en popüler seçenek olurken, Türkiye’de yüzde 74’lük pazar payıyla lider konumunu koruyor.

Related Posts

Realme 14T tanıtıldı: Giriş seviyesinde cazip alternatif

Realme, yeni giriş seviyesi modeli Realme 14T’yi duyurdu. MediaTek’in 5G destekli Dimensity 6300 yonga setinden güç alan telefon, AMOLED ekranı ve 6000 mAh bataryası ile uygun fiyatlı akıllı telefon arayan müşteriler için cazip bir seçenek …

Google: AI Overviews aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştı

Google, AI Overviews olarak adlandırılan yapay zeka destekli arama aracının aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Alphabet’in 2025 birinci çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte açıklanan bu veri, Google’ın arama teknolojilerinde yapay …

Motorola, kristallerle süslediği kablosuz kulaklığını tanıttı

Motorola Moto Buds Loop, Sound by Bose, uzamsal ses ve 8 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip Motorola’nın ilk açık tasarımlı kulak içi kulaklık modeli. Kulaklık, lüks tutkunlarının ilgisini çekecek, Swarovski kristallerinin yer aldığı …

Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

NASA’nın 10 milyar dolarlık dev uzay teleskobu James Webb’in faaliyetleri, ABD’deki bilim bütçesindeki büyük kesintiler nedeniyle durma noktasına gelebilir. Trump yönetiminin NASA’ya yönelik politikaları, sadece James Webb değil, birçok bilimsel projeyi tehdit ediyor.

OpenAI’den ücretsiz kullanıcılara müjde: Deep Research artık herkesin erişimine açık! Peki nasıl kullanılır?

OpenAI, derinlemesine online araştırmalar yapabilen yapay zekâ aracı Deep Research’ün hafif sürümünü piyasaya sürdü. Artık ücretsiz kullanıcılar da bu gelişmiş teknolojiden yararlanabilecek. Peki ChatGPT’de Deep Research (Derin Araştırma) nasıl kullanılır? İşte detaylar!

LG, yeni UltraGear oyuncu monitörlerini duyurdu!

LG, oyun odaklı UltraGear OLED monitör serisine iki yeni model daha ekledi. 45GX90SA ve 39GX90SA adını taşıyan monitörler; yüksek yenileme hızı, düşük tepki süresi ve ultra geniş kavisli ekran tasarımıyla dikkat çekiyor. Her iki model de, 21:9 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir