Yaşlanan Türkiye’de ilaç krizi kapıda: Dışa bağımlılık tehlike saçıyor

Türkiye’nin Nüfusu Yaşlanıyor ve İlaç Erişimi Zorlaşıyor

Türkiye’nin nüfusu giderek yaşlanıyor. Ülkemizde yerli ilaç molekülü geliştirilmediği için, özellikle yaşlılıkla ilişkili kronik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve onkoloji alanındaki ilaçlara olan talep artacak. Ancak fiyat artışları ve ABD Başkanı Trump’ın uyguladığı tarifeler nedeniyle hastaların hayati ilaçlara erişimi zorlaşacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Etkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Ulusal Sağlık Enstitüleri, araştırma hibelerini sonlandırmaya başladı. Gıda ve İlaç Kurumu’nda (FDA) küçülmeye gidildi.

Dünyada 2 Trilyon Dolarlık Bir İlaç Sektörü

Nefes Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’nin de benzer adımlardan etkilenmesi bekleniyor. Dünya genelinde 2 trilyon dolarlık bir ilaç sektörü bulunuyor. Bu sektörde kullanılan moleküllerin çoğu ABD ve diğer ülkelerde üretiliyor. Boston merkezli Appleton Partners’dan Yaşam ve Sağlık Bilimleri Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Türkiye’nin dışa bağımlı kaldığı sürece olumsuz gelişmeler ve pandemilerden etkileneceğini belirtti.

‘İlaç Fiyatları Her Yıl Artacak’

Kalafat’a göre, Türkiye yıllık ilaç ithalatından kaynaklı 6 milyar dolarlık cari açık veriyor ve bu miktar her yıl artıyor. İlaç fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle emekli maaşı alan bir kişinin ilaçlara ulaşması zorlaşıyor. Türkiye’nin ilaç sektörüne daha fazla eğilmesi gerektiğini vurgulayan Kalafat, ülkenin kendi ilaç molekülünü geliştirmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye’nin Kendi İlaç Molekülü Olacak”

Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Appleton Partners olarak Türkiye’de kalp stentlerine alternatif bir ilaç geliştirmek istediklerini ve bu doğrultuda ilaç şirketleriyle görüştüklerini açıkladı. Kalafat, Türkiye’nin kendi ilaç molekülünü geliştirme hedefine destek olmak için çalıştıklarını belirtti.

Related Posts

Milletvekili maaşlarına zam geldi: Çalışmama oranlarında iktidar zirvede

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli zammı netleşti. Maaş artışı yalnızca emeklilere değil, milletvekillerine de yansıdı. Yüksek maaşlı vekillerin meclis performansı ise resmi istatistiklerde sınıfta kalırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekilleri kastederek söylediği ”Hakkımı helal etmiyorum” sözleri akla geldi.

SGK uzmanı asgari ücret ara zammı için net konuştu!

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları kesinleşti. Şimdi ise, milyonlarca çalışanın gözleri asgari ücrete yapılacak olası ara zam üzerine yoğunlaştı. Asgari ücrette ara zam yapılması ihtimali, kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan biri haline geldi. SGK Uzmanı Murat Bal konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Konutta faizi ‘indirim’ bekliyor

Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı öncesi piyasalarda ‘indirim’ beklentisi var. Mevcutta bir miktar rahatlama görülen konut kredi faiz oranlarında da özel bankaların daha düşük oranlarla kendi kampanyalarını oluşturması bekleniyor.

Tekstilci iflas ediyor yurt dışına kaçıyor

TBMM’de tekstil sektörünün sorunları gündeme taşındı. Mehmet Emin Ekmen, “Üreticilerin yüzde 75’i zarar ediyor” derken, CHP’li Aşkın Genç, “Yalnızca 2025’in ilk çeyreğinde 2 bin 147 firma kapandı” ifadeleriyle krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Tiryakileri üzecek haber! Bir sigara grubuna zam…

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam geldiğini duyurdu. SİGARAYA ZAM GELDİ Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dündar, “Ve sigaraya ilk zam dediğimiz gibi 5 TL geldi. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.